Anne Yapımı Yoğurt Ne Kadar Dayanır?

yoğurt ne kadar dayanırEv yapımı yoğurt, buzdolabında saklanmak şartı ile 2 haftaya kadar tazeliğini korur. Tabi bu yoğurdu hemen atın demek değildir, Yoğurdun tadında sizi rahatsız edecek bir ekşilik yoksa kullanmanızda bir sakınca yoktur. Ey yapımı yoğurtta maya kültürleri çeşitli olduğu için genelde ilk bozulma belirtileri ekşime köpürme gibidir. Hazır yoğurtlarda bu belirti küflenme şeklinde olacaktır. Ev yapımı yoğurdu yapımına, kısa süre ara vermek ve sonra devam etmek isterseniz, bir çay bardağı kadar mayanızı dört haftaya kadar derin dondurucuda saklayabilir daha sonra bir bardak pişmiş süt içinde saldırıp tekrar yoğurt mayalayabilirsiniz.

Yoğurt Buzdolabında Ne Kadar Dayanır?

Ev yapımı yoğurt evde 2 haftaya kadar dayanır demiştik. Peki bozulduğunu nasıl anlayacağız? Öncelikle tadından rahatlıkla anlayabilirsiniz. 2 haftanın sonunda yoğurdun üzerinde laktik asit birikmeye başlar ve 18'nci gün bu laktik asit gözle de görülür. Bu aşamadan sonra ev yapımı yoğurdu tüketmeniz önerilmez.
Yeni bir yoğurt yapacağınızda kenara ayırdığınız mayayı 7 gün içinde kullanmanız önerilir. Eğer 7 gün içinde yeni bir yoğurt mayalamayacaksanız, mayanızı dondurarak veya kurutarak saklayabilirsiniz. İkisi de kusursuz bir yöntem değildir fakat işe yarayacağı kesindir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta dondurulan mayanın aniden çözdürülmemesi gerekir. Aniden çözülen maya, maya özelliğini yitirebilir. 

UNUTMA: Mayanızın buzunu buzdolabında çözdürünüz. 

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski