Ön Diş Estetik Dolgusu Ne Kadar Dayanır?

Ön Diş Estetik Dolgusu Ne Kadar Dayanır?

Dolgu konusunda dayanıklılık süresini belirlemek için bir çok faktör var. Bunların başında kullanılan malzemenin kalitesi ve işinin ehli bir diş doktoruna yaptırmanız gelir. Malzeme kalitesizse dayanma süresi azalır veya kötü bir doktor dolgu üzerinde bıraktığı küçük bir çıkıntı dolgunun erken düşmesine sebep olur. Bunların dışında beslenme alışkanlıklarınıza ve diş bakım sıklığınıza göre ön diş estetik dolgusunun dayanma süresi değişiklik gösterir.

Ön diş estetik dolgusunun dayanma süresi; belirttiğimiz bu kriterlerin yanında diş üzerindeki yeri ve büyüklüğüne bağlı olarak da değişir ve minimum 5 yıl, ortalama ise 7 -10 yıl arasında dayanır. Eğer tüm şartlar uygunsa bu süre 10 yılı geçebilir.

ön diş estetik dolgusu ne kadar dayanır

Ön diş dolgusu diğer dişlere yapılan dolgular kadar uzun dayanmaz. Seramik dolgular kompozit dolgulara göre daha uzun ömürlüdür. Eğer dolgu dişin ucuna yapılmışsa direk ısırma kuvvetine maruz kalan dolgularda, çiğneme fonksiyonu ile oluşan stres dolgunun diş ile olan bağlantısını zayıflatır. Dolgu ne kadar büyükse oluşan streste o denli fazla olur. Estetik olan bu dolgular amalgam gibi diğer diş dolgularına göre daha az süre dayanır.

Yıllık düzenli olarak yapacağınız diş hekimi ziyaretleri, dolgunuzda oluşabilecek sorunları ve sekonder çürüklerin erken dönemde teşhis edilmesini sağlar. Düzenli ağız bakım alışkanlıkları ise dolgunuzun diş ile birleşen kısımlarında oluşabilecek çürükleri önlemeye yardımcı olarak dolgunun ömrünü uzatır.

Ön Diş Estetiği Ne Zaman Tercih Edilir?

Ön dişlerin yapısı sağlıklı beslenmeyle birlikte daha genç ve estetik bir görünüm için de önemlidir. Aşağıdaki sağlık problemlerinde diş estetiği uygulamalarına başvurulabilir:

  • Aralıklı ön diş yapısı (Diastema)
  • Çürük ön dişler
  • Kırık veya çatlak ön diş
  • Ayrık ya da eğri ön dişler
  • Renklenmiş görünüm
  • Eksik, kaybedilmiş ön dişler

Tüm bu problemler kişinin kendine öz güvenini, sağlıklı ve genç görünümünü etkileyen faktörlerdir. Her biri için farklı tedavi çözümleriyle istediğiniz görünüme kavuşabilir, ağız ve diş sağlığınızı koruyabilirsiniz. Standart bir temizlik uygulaması çözüm olabileceği gibi daha karmaşık planlamalar da gerekebilir. Ön dişlerle ilgili sorunlarda diğer dişlere göre bir takım farklı olumsuzluklar da yaşanabilmekte. Örneğin ön dişlerden birinin dahi kaybında, bazı harfleri telaffuzunuz ve doğal olarak konuşmanız etkilenir. Bu yüzden sadece estetik görünüm için değil genel sağlığınız açısından da mutlaka dişlerinizle ilgi sorunları aksatmadan diş hekimine başvurmanızı bir kez daha hatırlatıyorum.

Ön Dişe Dolgu Nasıl Yapılır?

Ön diş dolgusu kompozit malzeme kullanılarak yapılır. Küçük ya da orta büyüklükteki çürükler için idealdir. Tedavi edilen dişin doğal görünümünü koruması sebebiyle de oldukça avantajlıdır. Kompozit dolgular çürüyen dişteki boşluğu doldurmak, aşınmış ya da kırılmış bir dişi onarmak, amalgam dolguları değiştirmek ya da dişler arasındaki boşluğu azaltmak için kullanılabilir.

Çürük ve kırık daha büyükse ya da hastanın kanal tedavisi olması gerekiyorsa ön dişe dolgu yapılırken kompozit yerine farklı bir malzeme tercih edilmesi daha uygun olabilir. Estetik kaplama, kompozit reçine gibi estetik bir gülüşe sahip olmayı sağlasa da dişin doğal yapısına daha çok müdahale edilmesini gerektirdiği için ilk aşamada tercih edilmeyebilirler.

Ön Diş Dolgusu Fiyatları

Ön diş estetik dolgusu fiyatları dolgunun kaç yüzeye yapılacağına göre farklılık gösterir. Bunun dışında şehirden şehire dolgu fiyatlarında büyük uçurumlar olduğunu görüyoruz. Bu yüzden fiyat vermeyi uygun görmedik fakat gördüğümüz kadarıyla 250 lira ile 1000 lira arasında değişen fiyatlardan bahsediliyor. 

Ön Diş Estetik Dolgusu Belli Olur mu?

Eğer uygulama yapılan diş cansız değilse ve komşu dişlerde çok renk farklılığı yoksa yapılan dolgu belli olmaz. Ancak kanal tedavili olan dişler zamanla renk değiştirdiği için dolgunun altından bu renk farklılığı yansır ve belli olur.

Ön Diş Estetik Dolgusu Düşer mi?

Uygun teknikte yapıldığı takdirde ön diş dolgusu düşmez. Ancak yapılan dolgu için yeterli pürüzsüzleştirme yapılamamış yada kapanıştaki yükseklik veya diş gıcırdatma gibi alışkanlıklardan dolayı dolgu sürekli olarak travmaya maruz kalıyorsa düşer.

Ön Diş Estetik Dolgusu Ömrü Ne Kadardır?

Ön dişlere yapılan estetik dolgular, beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak zamanla renk değiştirebilir ve estetik olarak yenilenmesi gerekebilir. Yukarıda dayanma süresi ile ilgili ayrıntılı bilgiyi vermiştik.

Ön Diş Estetik Dolgusu Acıtır mı?

Hayır, eğer acıma riski var ise diş hekiminiz dişinizi uyuşturur ve tedavi esnasında herhangi bir ağrı yada acı hissetmezsiniz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski