Barbunya Ne Kadar Dayanır?

Barbunyanın mevsimi mayıs ile başlar yaz sonuna kadar sürer. En tazesini, en güzelini bu aylarda yiyebilirsiniz. Haliyle bu lezzeti tüm yıla yaymak isteyen hanımlar barbunyanın buzluğa nasıl konduğunu, buzlukta nasıl saklandığını ve buzlukta ne kadar dayandığını merak ediyor. Bugünkü yazımız kuru ve taze barbunyanın nerede ne kadar dayandığıyla alakalı. Konuları başlıklarına ayırıyoruz ki aradığınız bilgiye daha çabuk ulaşabilesiniz.

Taze Barbunya Buzlukta Ne Kadar Dayanır?

barbunya ne kadar dayanır
Taze barbunya iki şekilde buzluğa koyulabilir. Birincisi; içinde çürük olmayan taze barbunyaları ayıkladıktan sonra iyice yıkayın, yıkadığınız barbunyanın iyice kurumasını bekleyin, birer kullanımlık olacak şekilde buzdolabı poşetlerine pay edin. İçindeki havayı ne kadar boşaltırsanız dayanma süresi o kadar artar. İkincisi; şoklama yöntemi. Yine aynı işlemlerden geçirdiğiniz barbunyayı kaynar suda 5 dakika haşlayın. Barbunya ne kadar haşlanır diye arayanlar varsa buradaki süre buzlukta saklamak için gerekli süredir. Çok fazla haşlarsanız barbunya dağılabilir. Siyah suyunu attıktan sonra bir süzgeç yardımıyla aldığınız barbunyaları hazırda tuttuğunuz buzlu suya aktarın. İşlemin kalan kısmı ilk aşamadaki gibi. Şoklanan barbunya diğer yönteme göre daha uzun dayanır. Bu iki yöntemin dışında daha da pratik olmak isterseniz, barbunyayı domatesle kavurup buzluğa atabilirsiniz. Böylece barbunya yemeği yapmak istediğinizde hızlıca buzluktaki malzemeyi kullanabilirsiniz. Taze barbunyayı derin dondurucuda veya buzdolabınızın buzluğunda 8-10 ay arası muhafaza edebilirsiniz. Eğer şoklama yöntemini kullandıysanız bu süre 12 aya çıkacaktır.

Burada bir bonus bilgi verelim. 7 kilo kabuklu barbunyadan 4 kilo ayıklanmış taze barbunya çıkar.

Taze Barbunya Nasıl Çözdürülür?

Barbunyanın buzunu çözdürmeden pişirebilirsiniz. Eğer barbunyayı haşlamadan buzluğa attıysanız. Pişireceğinizde buzuyla birlikte 20-25 dakika kadar haşlayıp oluşan siyah suyu süzüp pişirme işlemine devam edebilirsiniz. İsterseniz kararma önleyici olarak her zaman olduğu gibi haşlama suyuna yarım limon sıkarak kararma durumunu önleyebilirsiniz.

Barbunya Yemeği Ne Kadar Dayanır?

Barbunya yemeğinin ne kadar zamanda bozulduğunu birçoğunuz merak etmişsinizdir veya barbunya yemeği buzdolabında kaç günde bozulur diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Barbunya yemeğini pişirdiğiniz günden sonraki gün ve ondan sonraki gün gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz. Genelde 2 günde hiç bir bakliyat yemeği bozulmaz. 2. günden sonraki 3. ve 4. gün de yenilebilir fakat ilk günkü lezzeti bulamazsınız. 4. günden sonra tadındaki ekşime, kokusundaki değişiklik bariz bir hale gelir ve yemek istemezsiniz. Barbunya yemeğinin ne kadar bozulduğundan ziyade sizin bu değişime ne kadar dayanabildiğiniz daha önemlidir.

Kuru Barbunya Ne Kadar Dayanır?

Diğer tüm baklagiller gibi kuru barbunyanın raf ömrünü uzatmak için nasıl saklanması gerektiğini bilmeniz gerekir. Belli başlı konulara dikkat ettiğiniz zaman kuru barbunya 1-2 yıl arasında dayanmaktadır. Peki dikkat edilmesi gereken konular nelerdir? Barbunyayı saklamadan önce şöyle bir göz gezdirip, bozuk barbunya tanelerini ayıklamalısınız. Barbunyayı bez torbalarda saklamalı, bez torbanız yoksa cam kavanozları tercih etmelisiniz eğer ikisi de yoksa metal kaplar son tercih olmalı. Barbunyayı saklarken içine kurutulmuş defne yaprağı ya da sarımsak koymanız dayanma süresini uzatacaktır. Bulunduğunuz şehir çok nemli ise nemden korumak için üstlerine bir miktar tuz ilave edebilirsiniz. Ve son olarak kuru barbunyayı serin ve karanlık ortamlarda saklamalısınız. Kileriniz varsa kilerde kileriniz yoksa balkon dolabında saklayabilirsiniz. Bazı sitelerde protein kaynağı kuru barbunyanın sonsuza kadar dayandığı yazar fakat bunun mümkün olması için barbunyanın hiç ama hiç hava almaması gerekir. İllaki hava alacağı için kuru barbunya sonsuza kadar dayanmaz. Hazır olarak satılan barbunya pilakilerin üzerinde bile hiç hava almamasına rağmen 2 yıl raf ömrü olduğu yazar.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski