Mango Ne Kadar Dayanır?

İlk defa mango satın aldınız. Eve geldiniz poşeti açmaya başladınız ve bu meyve hakkında pek bir şey bilmediğinizi fark ettiniz. Bu senin ilk deneyiminse, endişelenme. Mango, avokado veya papaya gibi diğer tropikal meyvelere oldukça benzer muhafaza koşullarına sahiptir. Bu iki meyve hakkında bir, iki şey biliyorsanız, aşağıdaki anlatacağım konular sizlere tanıdık gelecektir. Tanıdık değilse, sorun değil. Bu makalede,  mango meyvesi hakkında bilmeniz gereken her şeyi ele alacağım , böylece işiniz bittiğinde, satın aldığınız mango ile ne yapmanız gerektiğini gayet iyi biliyor olacaksınız.

Başlangıç ​​olarak, olgun ve olgunlaşmamış mango arasındaki farkları tartışalım. Devam edebilmemiz için önce hangisinin hangisi olduğunu bilmelisiniz.

Mangonun Olgunlaştığı Nasıl Anlaşılır?

Mangolarınızı nereye koyacağınızı bilmek için öncelikle mangolarınızın olgun olup olmadığını bilmeniz gerekir. Peki  mangonun olgunlaştığı nasıl anlaşılır ?

Bakılacak birkaç şey var:

  1. His. Hissetmek, odaklanmanız gereken şeydir. Mango daha yumuşak olmalı, ancak lapa haline gelmemelidir. Başka bir deyişle, hissedebilmeniz için mango üzerine hafifçe bastırın.
  2. Renk. Meyve çoğunlukla sarıdan kırmızıya geçişli bir renkte olmalıdır. Bazı yeşilimsi veya yeşile dönen sarı kısımlar olsa da, koyu yeşil olmamalıdır.
  3. Koku. Bazen mangonun sapı, tüketime hazır olduğunu gösteren meyveli bir koku verir. Bazen koku vermeden de mangonuz olgunlaşmış olabilir.

Not: Olgunluğu değerlendirirken, öncelikle meyveyi elinize alarak olgunluğunu kontrol etmeniz gerekir. Olgun geliyorsa, ancak renk henüz tam olarak yukarıda bahsettiğimiz gibi değilse, yine de mangonun olgunlaştığını düşünebilirsiniz.

mango ne kadar dayanır

Mangolar Ne Kadar Dayanır?

Artık mangolarınızın olgun olup olmadığını bildiğinize göre raf ömürlerini tartışabiliriz.

Olgunlaşmamış bir mango için olgunlaşma süresi bir gün ile yedi gün arasında olabilir. Yemyeşil ve dokunulduğunda sert olanın olgunlaşması, bazı bölgeleri sararmış ve biraz yumuşak olandan çok daha uzun sürer. Böyle bir durum söz konusu olduğunda olgun mango, buzdolabında en az 5 gün dayanır. Açıkçası, buzdolabına koymadan önce sizinki tamamen olgunlaşmadıysa, fazladan bir veya iki gün daha dışarda bekletebilirsiniz.

Eğer mango küpleriniz veya dilimleriniz varsa, buzdolabında da bir kaç gün dayanmaları gerekir . Bütün meyve, soyulmuş ve kesilmiş parçalara göre daha uzun süre dayanır.

Bu süreler ihtiyaçlarınız için yeterince uzun değilse, mangoyu altı aya kadar buzlukta donmuş şekilde muhafaza edebilirsiniz. Muhtemelen süpermarketlerdeki dondurucularda donmuş mango görmüşsünüzdür ve bunu kendi başınıza yapmamanız için hiçbir neden yok.

 

Oda sıcaklığı

Buzdolabı

Olgunlaşmamış Mango

1-7 gün olgunlaşana kadar

 

Olgun Mango

2 – 3 gün

5 gün

Dilimlenmiş Mango

 

3 – 4 gün

Lütfen yukarıdaki tablodaki dönemlerin yalnızca tahmin olduğunu unutmayın.

Mango Nasıl Saklanır?

Bir önceki bölümde mango saklamayla ilgili birkaç ipucuna zaten sahipsiniz. Bunu genişletelim.

Olgunlaşmamış mangoları saklamak söz konusu olduğunda, oda sıcaklığında bir kese kağıdında muhafaza etmeniz gerekir. Tabii ki meyve tezgahta veya meyve sepetinde de durabilir. Sadece doğrudan güneş ışığı altında olmadığından emin olun. Meyvenin olgunlaşmasını hızlandırmanız gerekiyorsa o kese kağıdı işinize yarayacaktır. Meyvenin ürettiği etilen gazı, olgunlaşma sürecine yardımcı olacaktır. Bu konuyu muzların olgunlaşmasından zaten biliyorsunuz. İşleri daha da hızlandırmak için, daha fazla etilen elde etmek için o torbanın içine bir domates veya avokado koyun. Ayrıca bir elma veya muz veya bahsedilen gazı üreten başka bir meyve veya sebze de ekleyebilirsiniz.

Her gün veya iki güne bir mangoların olgunluğunu kontrol edin. Olgun bir mango için buzdolabı en iyi seçenektir.  Bunun nedeni, mangoların raf ömrünü kısaltan oda sıcaklığında olgunlaşmaya devam etmesidir. Mango bütün olarak, herhangi bir ekstra ambalaj olmadan buzdolabında durabilir.

Dilimlenmiş mangoya gelince, parçaları hava geçirmez bir kaba koyun ve buzdolabına atın. Bu kadar kolay.

Son olarak ülkemizde de bolca kullanılan kurutma yöntemi mango içinde kullanılabilir. Mangoları uygun koşullarda kurutarak uzun süre afiyetle tüketebilirsiniz. Zamanında Mali Cumhurbaşkanı ve Eşi Türkiye'yi ziyaret ettiğinde, First Lady Keita ile Emine Erdoğan arasında mangoların kurutularak tüketilmesiyle ilgili bir konuşma geçmiş. Aminata Keita, "en güzel mangoların kendi memleketlerinde yetiştiğini ancak bu meyvelerin çok kolay bozulmasından dolayı zor ihracat yaptıklarını" anlatmış. Emine Erdoğan da Türkiye’deki mutfaklarda fazla meyveleri kurutarak sakladıklarını ve Keita'ya da mango kurusu yaparak ihracatı artırmalarını önerdiğini ifade etmiş. 

Mangonun Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Bir mangonun bozulup bozulmadığını anlamak çok kolay. Tüm işaretler oldukça açık. İşte en yaygın olanlardan birkaçı:

  • Lapa Haline Gelmesi. Olgun bir mangoya dokunmak biraz yumuşaktır, ancak lapa hale gelmemiştir. Sizinki bu kadar ileri gittiyse, muhtemelen onu atmak en iyisidir. Üzerinde büyük çukurlar oluştuysa aynı durum söz konusudur.
  • Sızan Sıvı. O mango gitti, at onu.
  • Yüzeyindeki Kararma.  Meyve kararmaya başlarsa, olgun olduğu ve iyi olmadığı oldukça açıktır fakat her siyah nokta mangonun bozulduğunu göstermez.
  • Küflenme. Bu oldukça açık.

Son olarak, meyvede bir sorun olduğunu hissediyorsanız, tadı ya da tuhaf kokusu varsa, onu atın. Bir parça meyvenin yenilebilir olup olmadığını anlamakta duyularınız oldukça iyidir. Duyularını dinle!

Mango Nasıl Kesilir, Nasıl Yenir?

Mangoyu kesmek ve hazırlamak için öncelikle çekirdeğini bulup çekirdeğin etrafını kesmeniz gerekir. Çekirdek, meyvenin içindeki beyazımsı kısımdır. Avokado çekirdeği veya elmanın içindeki tohumlar gibi değil. Etin geri kalanıyla bir tür birleşmiş ve onu çıkarmak o kadar kolay değil. Temel olarak, yumuşak eti kesebildiğiniz kadar kesip gerisini bırakın.

Mangoyu kesmenin yolları söz konusu olduğunda, birkaç seçenek var. En popüler olanlardan bazıları şunlardır:

Soyup dilimleyin. Bütün meyveyi soyun, sonra çekirdeğe gelene kadar uzunlamasına dilimleyin. Aynısını diğer taraftan tekrarlayın.

Önce orta kısmı kesin.  Meyveyi alın ve her iki taraftan merkezden yaklaşık yarım 1,2 cm uzunlamasına kesin. Orta kısım çukurdur. Bir çay kaşığı alın ve eti iki yarıdan yiyin. Mümkünse, ortadaki çekirdeği bir miktar daha sıyırmayı deneyebilirsiniz. Afiyet olsun!

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski