Tatlı Patates Ne Kadar Dayanır?

Çuvalıyla 50 kg kışlık patatesi alıp kış boyu tüketiyoruz. Bu işlemi yıllardır yaptığımız için saklama koşullarını bilmesek bile deneme yanılma yöntemiyle öğreniyoruz. Peki tatlı patatesin saklama koşullarıyla ilgili bilginiz var mı? Bu yazımızda tatlı patatesin saklama yöntemleri, raf ömrü, bozulma belirtileri ve hatta tatlı patateslerin dondurulması konularını ele alıyoruz. Bu konulardan herhangi biriyle ilgileniyorsanız, okumaya devam edin. Tabi öncelikle biz Türk'ler için nispeten yeni bir sebze olan tatlı patatesin ne olduğuna bakalım.

Wikipedia Tanımı: Tatlı patates, kahkaha çiçeğigiller familyasından anavatanı Orta Amerika olan, yumruları yenen, nişastalı ve tatlı bitki türü. Taze yaprakları ve filizleri de yenilebilir. Tatlı patates, aynı familyadan ortalama 50 cins ve 1000'den fazla tür içinde kayda değer tek tarım bitkisidir diğer pek çok bitki ise zehirlidir.

Türkiye'de tatlı patatesi bazı Migros şubelerinde, Macrocenter şubelerinde, bazı sosyete manavlarında  ve internet üzerinden satış yapan sitelerde bulabilirsiniz.

Tatlı Patates Ne Kadar Dayanır?

Tatlı Patates Nasıl Saklanır?

Taze çiğ tatlı patatesleri serin ve karanlık bir yerde, tercihen kilerde saklamalısınız.

Tatlı patatese ne soğuk ne de sıcak iyi gelmez. Soğukta muhafaza ederseniz içi sertleşir ve tadı biraz değiştirebilir. Sıcak ortam koşulları ise, tatlı patateslerin içinde küçük deliklerin oluşmasına neden olur. Bu durumda tatlı patatesin yumuşamasına ve süngerimsi bir yapıya dönüşmesine neden olur. Bu şekilde yumuşamış tatlı patatesleri yemek güvenli olsa da, kalitesi ve dolayısıyla tadı daha düşük olacaktır. Tatlı patatesleri saklamak için en uygun yer, oda sıcaklığının birkaç derece altıda olan yerlerdir.

İşten döndüğünüzde pişirilmeye hazır olmaları için tatlı patateslerinizi önceden doğrayabilirsiniz. Patatesleri kestikten sonra içi su dolu hava geçirmez bir kaba aktarın ve buzdolabınızdaki sebze çekmecesine koyun. Sebzeler bu şekilde buzdolabında birkaç gün bozulmadan durur, ancak 24 saat içinde tatlı patatesi tüketmek en sağlıklısıdır. Alternatif olarak sebzeleri streç filme veya alüminyum folyoya sarabilir ve ardından buzdolabına aktarabilirsiniz.

Tatlı patatesleri pişirdikten sonra buzdolabında saklamanız gerekir. Buzdolabına koymadan önce soğumaları için biraz zaman (20-30 dakika gibi) verin. Bunları sığ hava geçirmez kaplarda veya buzdolabı poşetlerinde saklayın. Aynı şey fırında pişirilmiş tatlı patatesler için de geçerlidir, öncelikle soğutulmaları gerekir.

Tatlı Patates Derin Dondurucuda Ne Kadar Dayanır?

Tatlı patatesler için başka bir saklama seçeneği de buzluğa atmaktır.

Tatlı patatesi çiğ olarak dondurmak yerine pişmiş olarak dondurursanız daha iyi sonuç alırsınız. Ayrıca pişmiş tatlı patatesi çözdürüp, tekrar ısıtıp tüketmek daha kolaydır.

Tatlı patatesleri dondurmanın yöntemleri:

  1. Tatlı patatesleri fırınlayın veya buharda pişirin. Dilim dilim veya bütün olarak pişirmek size kalmış.
  2. Tatlı patatesi küp küp doğrayın. Kızartmalık patates halinde kestiğinizde dondurmak daha kolay olur.
  3. Tatlı patatesleri oda sıcaklığına soğumaya bırakın . 30 – 40 dakika yeterli olacaktır, eğer doğradıysanız daha az bekleyebilirsiniz.
  4. Sebzeleri buzdolabı poşetlerine aktarın. Gerekirse torbaları isim ve tarihle etiketleyin.
  5. Poşetleri derin dondurucuya koyun.
  6. Tatlı patatesler dondurulduğu zaman bozulmaz fakat 1 aydan sonra tadında değişiklik meydana gelir. Maksimum lezzet için 1 ay içinde tüketiniz.

Dondurulmuş tatlı patateslerin buzunun çözülmesi ve yeniden ısıtılması söz konusu olduğunda, birkaç seçenek vardır:

  • Mikrodalga. Patatesleri hem çözmek hem de yeniden ısıtmak için mikrodalgayı kullanabilirsiniz.
  • Yapışmaz tava. Çözülmesi için birkaç dakika düşük, ardından yeniden ısıtmak için biraz daha yüksek ayara koyun.
  • Donmuş tatlı patatesi bir çorbada kullanıyorsanız, donmuş olarak kullanabilirsiniz. Dondurulmuş sebzeleri hesaba katmak için çorba pişirme sürenize birkaç dakikalık pişirme süresi ekleyin.
  • Bir gece buzdolabında çözdürün ve tekrar ısıtın.

Tatlı Patatesler Ne Kadar Dayanır?

Taze çiğ tatlı patatesler kilerde yaklaşık iki hafta dayanır. Sıcaklık oda sıcaklığından düşükse, bir aya kadar dayanabilir. 1 ay maksimum lezzet için gerekli süredir. Lezzetinde azalma olsa da aldığınız tatlı patatesleri 3 ay içinde tüketebilirsiniz.

Tatlı patatesleri kesmek söz konusu olduğunda, düzgün bir şekilde saklanırsa buzdolabında muhtemelen bir hafta kadar dayanabilir. Yine de, kalite nedenleriyle, bunları bir veya iki gün içinde kullanmanızı öneririm.

Pişmiş tatlı patates buzdolabında yaklaşık 3 ila 5 gün saklanabilir. Daha uzun süre saklamanız gerekiyorsa, dondurucuya aktarın ve düzgün bir şekilde sardığınızdan emin olun.

Aynı kurallar, güveç gibi tatlı patateslerle hazırlanan yemekler için de geçerlidir.

 

Kiler

Buzdolabı

Dondurucu

Taze tatlı patates

2 – 3 hafta

 

 

Pişmiş tatlı patates

 

3 – 6 gün

1 ay+

Tatlı Patatesin Bozulduğunu Nasıl Anlarım?

Tüm kök sebzeler gibi tatlı patatesler de bir süre sonra bozulur. Tatlı patatesin üzerindeki filizlenmeler, kalitenin bozulmaya başladığının ilk işaretidir. Bu bir bozulma belirtisi değildir ve tatlı patates bu noktada hala yenilebilir. Tatlı patatesinizde filizler fark ederseniz, bu filizleri kesin ve mümkün olan en kısa sürede pişirin. Benzer şekilde, tatlı patatesinizdeki küçük kahverengi veya siyah noktalar mutlaka bozulduğunu göstermez. Lekeleri çıkarabilir ve tatlı patatesin geri kalanını pişirebilir ve tadını çıkarabilirsiniz. İstisna ise küf lekeleridir; tatlı patates küflenmeye başladıysa, atın.

Tatlı patatesler bozulmaya başladıkça nem kaybedecek ve buruşacaktır. Sebze daha sonra solgun bir renge dönecek ve kahverengiye veya siyaha dönecektir. Tatlı patatesleri büzüşmeye başladıktan sonra yemeyin. Son olarak, tatlı patateste yukarıda tarif edilmeyen bir sorun olduğunu fark ederseniz, ondan kurtulun. Eşeği sağlam kazığa bağlamak lazım.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski