Krema Ne Kadar Dayanır?

Krema, sütün üst tarafında yağının biriktirilmesiyle elde edilen çorbalara ve et yemeklerine lezzet katan bir süt ürünüdür. Hazır paketli kremalar evde yaptığımız gibi sütün üstünde biriken yağdan elde edilmiyor. Hazır kremalar sanayi makinelerinde sütün yüksek devirlerde döndürülmesi ile elde ediliyor. Bu şekilde sanayide üretilen kremalar, evde kendi elde ettiğimiz kremaya göre çok daha uzun süre dayanır. Çünkü hazır kremaların içinde bir çok koruyucu katkı maddesi vardır.

Hafiftarif.com sitesinin, hazır krema üzerine yaptığı bir deney şu şekilde sonuçlanmış. Hazır aldığı 1 litre şekilde satılan kremanın son kullanma tarihine bir kaç gün kala açıp buzdolabında bekleterek iki ay boyunca kremanın bozulmadığını gözlemlemiş. İçindekiler kısmında bir ben eksiktim diye de eklemiş. Oysaki paketin üzerinde açıldıktan sonra 4 gün içinde tüketilmesi gerektiği yazıyormuş. 

Bu durum gösteriyor ki hazır kremaları alırken içeriğine bakarak almanız gerekiyor. Paket üzerinde yazan 2,3 veya 4 gün gibi süreler pek gerçeği yansıtmayabiliyor. Aynı şekilde bir forumdonanımhaber kullanıcısı paketini açtığı kremanın 5 gündür buzdolabında beklediğini fakat tadında ve kokusunda herhangi bir değişiklik olmadığını ne yapması gerektiğini forum kullanıcılarına sormuş. Bizim tavsiyemiz süt zehirlenmesi riskini almayın ve açtığınız hazır kremaları üzerinde belirtilen günden fazla kullanmayın. Bu bilgiler ışığında krema hakkında genel olarak nasıl saklanır ve ne kadar dayanır gibi sorulara cevap vermeye çalışalım.

krema ne kadar dayanır

Krema Nasıl Saklanır?

Kremayı ister buzdolabında istek buzlukta ikisinde de saklayabilirsiniz. Buzdolabında saklarken kapakta değil, daha stabil ısıya sahip buzdolabının arka kısımlarında saklamaya özen gösterin. Kesinlikle açıkta ve dışarıda bırakmayın. Eğer kremayı kendiniz hazırladıysanız ağzı kapalı şekilde buzdolabında 1 haftaya kadar saklayabilirsiniz. Hazır kremalar için paketin üzerindeki tarihi baz alınız. Uzun süre saklamak için kremayı dondurabilirsiniz. Hava almayan bir buzdolabı poşetinde veya kapaklı bir kapta kremayı buzluğa koyabilirsiniz. Krema donduğunda genleşeceği için krema üzerinde bir parmak boşluk bırakmanız tavsiye edilir. Bu şekilde paketi açılmamış kremayı 6 ay paketi açılmış kremayı yaklaşık 4 ay saklayabilirsiniz. Kendi yaptığınız kremayı ise 2 ay boyunca buzlukta bozulmadan saklayabilirsiniz.

Krema Uzun Süre Tazeliğini Nasıl Korur?

Pişirdiğiniz kremanın uzun ömürlü olmasını istiyorsanız boş temiz bir tepsiyi fırına sürüp 5 dakika ısıtınız. Pişirdiğiniz kremayı ısıttığınız tepsiye boşaltınız ve üzerine yağlı kağıt veya poşet örtüp 10-15 dakika dışarıda beklettikten sonra buzdolabına koyunuz, ihtiyacınız kadar çıkartıp kullanınız.

Yaptığınız kremanın uzun süre tazeliğini koruması için:

Kremayı iyice kaynatınız ve kaynama ısısının 100 C'nin altında olmamasına özen gösteriniz.

Pişirdiğiniz kremayı, daha önceden fırına atılmış (sıcak) bir tepsiye dökerek üzerini hava ile temas etmeyecek şekilde, hemen naylonla kapatarak buzdolabına veya derin dondurucuya koyunuz.

Bozuk Krema Nasıl Anlaşılır?

Kremanın bozulduğunu anlamanın en basit yöntemi koklamaktır. Bozulan kremanın kokusu keskin bir hal alır. Kokudan emin olamıyorsanız kıvamına bakın. Homojen şekilde duruyorsa bozulmamış demektir. İçinde topaklanma olmuş ve kıvamı değişmişse bozulmuş demektir. Bu iki yöntemle de emin olamadıysanız kremanın bir miktarını sıcak suya ekleyin. Suda dağılıyorsa bozulmamış demektir. Suda dağılmadan topak şekilde kaldıysa veya suyun içerisinde beyaz pullar oluşturuyorsa krema bozulmuş demektir. Eğer bozulmasının üzerinden çok vakit geçtiyse görüntüsüyle de bozulduğunu belli edecektir.

Artan Krema Nasıl Değerlendirilir?

Artan kremayı saklamayacaksanız yemeklerinizde basitçe değerlendirebilirsiniz. Herhangi bir makarna sosunda, brokoli veya mantar çorbasında, hiç olması sabah yapacağınız omlette bile artan kremayı değerlendirebilirsiniz.

Evde muhteşem pastacı kreması nasıl yapılır;

  • 1 lt. süt (4 su bardağı)
  • 8 adet yumurta sarısı
  • 250 gr. tozşeker (1 su bardağı )
  • 125 gr. un (1 su bardağı)
  • Birkaç damla vanilya esansı

Sütü bir tencereye koyarak bir taşını kaynatın. Başka bir tencerede yumurta sarıları, şeker ve unu birlikte çırparak kremamsı bir kıvama getirin. İçine vanilya esansını da ekleyip karıştırın.

Hazırladığınız bu karışıma, çırpmayı sürdürerek sütü ekleyin. Tencereyi ateşe oturtup sürekli karıştırarak bir taşım kaynatın. Ateşi kısarak kremayı 2 dakika pişirin.

Hazırladığınız pastacı kremasını hemen kullanın. Eğer daha sonra kullanacaksanız çelik bir kaba aktarın. Üzerini yağlı kâğıt ile örterek soğutup, buzdolabında saklayın.

1 Yorumlar

Daha yeni Daha eski