3000 mAh Batarya Ne Kadar Dayanır?

3000 mAh batarya ne demek? 3000 mAh batarya 3000 miliamper-saat kapasitesinde batarya demek. Bu değer bataryanın yani pilin kapasitesini gösterir. Bu herhangi bir cihazın bataryası olabilir veya powerbank olabilir. Bataryanızın mAh değeri ile dayanıklılığı arasında doğru orantı vardır. Bataryanın kapasitesi ne kadar yüksekse o kadar fazla dayanır. Bu dayanma süresi telefonu nasıl kullandığınıza göre değişir. Fazla enerji tüketecek şekilde bir kullanım alışkanlığınız bulunuyorsa bataryanın dayanma süresi kısalacaktır.

3000 mah ne kadar dayanır

6000 mah Batarya Kaç Saat Gider?

Yazıya devam etmeden önce yazıyı yazdığımız günden sonra teknolojinin hızla geliştiğini artık insanların 6000 mah batarya kaç saat gider? 7000 mah batarya kaç saat gider? diye sorduklarını görüyoruz. 6000 mah bataryayı ele alacak olursak, normalde kapasite olarak 3000 mah bataryaların iki katı olmasına rağmen kullanım ömrü olarak tam iki kat gideceğini söyleyemeyiz. Bataryaların kapasitesinin artırılmasının asıl sebebi işlemci gibi ekran gibi parçaların tüketiminin artmasından kaynaklanmaktadır. Teknolojinin gelişmesiyle işlemcilerin ve diğer parçaların daha az enerji tüketmesi içinde çalışmalar yapılıyor. Bu yüzden 6000 mah bataryaların 3000 mah bataryalara göre iki kat daha uzun gideceğini söyleyemesek bile %60 %70 daha uzun gideceğini söyleyebiliriz. Dönelim 3000 mah kaç saat gider konusuna.

Bataryayı önce doldurup sonra boşalttığımız için önce dolma prensibine bakalım. 3000 mAh batarya kaç saatte dolar veya kaç saatte şarj olur? Bu süre iki değişkene bağlıdır. Birincisi bataryanın kapasitesi, ikincisi şarj aletinin output değeri. Örneğimizde 3000 mAh batarya örneği verdiğimiz için bu batarya üzerinden hesaplamamızı yapalım. İkinci kriter şarj aleti üzerinde gördüğünüz output değeri genelde 1A, 1.5A veya 2A olarak görürsünüz. Elinizdeki şarj aletinin output değeri 1.5A olsun. Düz bir matematik işlemiyle 3000 mAh kapasiteye sahip bir bataryanın 3000 mAh / 1.5A (1500 mA) = 2 saatte dolduğunu bulabiliriz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta; eğer bu bir powerbank değil direk telefonunuz içinde olan bir batarya ise telefonun açıkken enerji tükettiğini unutmamak gerekir. Bu 2 saatlik süre bu yüzden biraz daha uzayacaktır. Hatta bir de telefonu elinizden düşürmezseniz bu telefon neden hızlı şarj olmuyor diye söylenmeye başlarsınız.
Birde bataryanın boşalma konusu var. Bu da konumuz olan bataryanın ne kadar dayandığıyla ve bataryanın ne kadar sürede bittiğiyle alakalı. Bataryanın ne kadar dayandığı içinden çekilen enerji miktarıyla alakalıdır. Eğer 3000 mAh powerbank ise ve output değeri 1A ise bu powerbanki 3000 mAh'lik bir telefona bağladığınızda telefonu 3 saatte şarj eder ve powerbank biter. Eğer 3000 mAh telefon ise bu telefonun enerji tüketim değerleriyle alakalıdır.  Telefonunuz hiç kullanmadan durduğu yerde 100 mA enerji tüketiyorsa düz bir hesapla telefonunuzun bataryası 3000 / 100 = 30 saat dayanır. Bu süre telefonu kullanımınıza göre kısalır. En çok şarjı ekran yer. Ekranı da kendi içinde detaylandırırsak en çok enerjiyi ekrandaki beyaz renk çeker. Ekrandan sonra en çok ne şarj tüketir diye soracak olursanız, ekrandan sonra en çok dışarıyla bağlantıya sokan parçaları şarj yer, wifi, gps vb.

Herkesin bildiği bilgileri verdikten sonra gelelim arka planda konu başlığımızı etkileyen durumlara. Öncelikle her pilin hiç kullanılmadığı halde kendi kendini tüketen bir deşarj oranı vardır. Yani piller ve bataryalar durduğu yerde biter. Bu bitme oranı telefonlarda kullandığımız Li-Ion bataryalarda gayet düşük seviyelerde %3 kadardır. Bu değere neden düşük diyoruz çünkü gidipte A101, Bim'den aldığınız pillerde bu oran %30'lara kadar çıkabilmektedir. Bunun dışında bataryalarında ömrü olduğunu unutmamak gerekir. Yukarıda verdiğimiz bilgilerin hepsi sıfır bataryalar için geçerlidir. Bataryalar ve piller kimyasal malzemelerden oluştuğu için kullanıldıkça ömürleri azalır.

iphone ne kadar dayanırBonus Bilgi: Cep telefonları kaç kere şarj olduklarını içerisindeki yazılımda barındırır. Örneğin Apple iphonelar için batarya garantisini 500 şarja kadar vermektedir. Yani siz iphone telefonunuzu 500 kere şarj ettikten sonra bataryası garanti kapsamı dışında kalır. Bataryayı ne kadar şarj ettiğinizin bir önemi yok. Şarj kablosunu her tak çıkar yapmanız, bu rakamın artmasına sebep olur. Apple iphone telefonlar için 500 şarj sonunda %80 batarya garantisi vermektedir. Eğer iphone telefonunuzu 500 kere şarja takıp çıkardıktan sonra batarya sağlığı göstergeniz %80 altına düştüyse telefonunuzun bataryasını garanti kapsamı içinde değiştirebilirsiniz. Tabi garanti süreniz bitmediyse.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski