Kediler Susuzluğa Ne Kadar Dayanır?

Kediler uyum sağlama konusunda çok başarılı canlılardır. 

Bu harika canlılar zor koşullara büyük bir özenle uyum sağlayabilirler. Fakat bu özellikleri kedileri süper kahraman yapmaz. Kediler de aynı insanlar gibi düzenli olarak beslenmeleri ve su tüketmeleri gerekir. Kediler de aynı insanlar gibi açlığa susuzluktan daha çok dayanırlar. Kedilerin açlığa dayanma süresi bir çok faktöre bağlıdır. Bu faktörler; kedinin yaşı, genel sağlık durumu, aktivite seviyeleri vb. Kediler bu faktörlerinde etkisiyle açlığa ortalama 1 hafta kadar dayanabilirler.

kediler susuzluğa ne kadar dayanır

Söz konusu su ise işler tamamen değişiyor. Bildiğiniz üzere su hayattır. Sevimli dostlarımız açlığa 1 hafta hatta bazı durumlarda daha uzun dayanabilirken susuzluğa bu kadar dayanamıyorlar. Bazı durumlara en yakın örnek ocak ayında yaşanan Elazığ depreminde yaşandı. AFAD gönüllüleri tarafından enkazdan 12 gün sonra aç susuz hayatta kalan bir kedi kurtarıldı. Bazı durumlarda bu sevimli canlılar için de mucizevi olaylar yaşanabiliyor. Normalde, genel sağlık, aktivite ve tabi ki hava sıcaklığına bağlı olarak değişse de bir kedinin susuzluğa dayanabileceği en uzun süre 3 - 4 gündür. Aşırı sıcak havalarda bu durum daha da kısalıyor. Aşırı sıcaklarda bir kedi 1 - 2 gün sıvı tüketmediğinde sağlığı hızla bozulmaya başlıyor.

Kedi denilince ilk akla gelen konulardan biri bu minik canlıların temizliğe düşkünlüğüdür. Eğer sokaklarda tüyleri pis bir kedi görürseniz bu onun susuz kaldığını anlamanız için yeterli. Çünkü yeterli sıvı alamayan kedilerin tükürük bezleri yeteri kadar çalışmadığı için yeteri kadar tükürük üretemedikleri için kendilerini temizleyemezler.

Temizlik nispeten daha masum bir sonuç. Asıl sıkıntı susuz kalan kedilerde baş gösteren sağlık sorunları. Kediler yeteri kadar su içmeyip sıvı kaybettiklerinde organ yetmezlikleri gelişiyor ve sonunda hayatlarını kaybediyorlar. Bu sebeple lütfen kapımızın önüne, sokaklarda gölge noktalara bol bol su koyalım ve böylece sokaklarda yaşam savaşı veren bu minik canların susuz kalıp acı içinde hayatlarını kaybetmelerine engel olalım.

kedi çeşmesi
Her şeyin azı zarar olduğu gibi fazlası da zarar.
Fazla içilen su kediler için sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Kedim çok fazla su içiyor, bu konuda endişelenmeli miyim sorusunu duyar gibiyim. Normalden daha fazla su içmek, kediler için bazı ciddi sağlık sorunlarının erken teşhisini sağlayabilir. Kediniz vücudundaki toksinleri temizlemek ve vücudunu tekrar dengeye sokmak için daha fazla su içmeye başlayabilir. Peki kediler hangi sistemlerinde sıkıntı olduğunda normalden daha fazla su içer;

  • Üriner sistemi (böbrek hastalığı ve idrar yolu enfeksiyonları)
  • Kararlı kan şekeri seviyelerini koruma sistemi (diyabet)
  • Metabolizmasını stabilize etme sistemi (tiroid hastalığı)
Bir veteriner ne zaman çok su içen bir kedi görse ilk aklına gelenler yukarıdaki hastalıklardır. Böbrek sorunları yaşlı kedilerde oldukça yaygındır. 15 yaşını geçmiş kedilerin her 3 tanesinin 1'inde böbrek sorunları yaşanır. Bu böbrek sorunları kilo kaybı ve susuzlukla birlikte iyice artar.

Yaşlı kediler biraz cılızlaştığında ve su kabında daha fazla zaman geçirdiğinde onu görmezden gelmeye ya da yaşlanmaya bırakmaya eğilimliyizdir, ancak veterinerlere göre bu genellikle yaşlanmanın normal bir parçası değil, genellikle bir sağlık sorunu belirtisidir. Kedinizin genç diye herhangi bir böbrek problemi olmayacağını düşünmeyin. Normalden çok daha fazla su içtiğinizi fark ederseniz, onu bir veterinere muayene ettirin. Eğer kediniz normalden çok daha fazla su içiyorsa bu durum kedinizin diyabet hastası olabileceğini de gösterir. Özellikle erkek kedilerde diyabet riski dişi kedilere göre daha fazladır, bu nedenle kediniz sürekli susuyor ve su kabında çok vakit geçiriyorsa diyabetten de şüphelenilebilir. Susuzluğa neden olabilecek başka sağlık sorunu da hiper-tiroidizmdir. Bu hastalık susuzlukla birlikte kilo kaybına neden olabilir. Bu hastalık tedavi edilmezse kediniz için sefalete ve hatta ölümüne yol açabilir. Kediniz ne kadar susadığını size söyleyemeyeceği için bunu kendiniz gözlemleyin ve çok fazla susayan kedinizi vakit kaybetmeden veteriner hekime götürün.

Peki bir kedi ne kadar su içmelidir? 

Uzmanlara göre ortalama 4 kg olan bir kedi günde 120 ml su içmesi gerekir. Bundan çok daha fazla içmesi normal değildir. Öte yandan bu miktar kediden kediye değişebilir. Kediniz için neyin normal olduğunu sizin bilmeniz gerekiyor. Hava durumunu kontrol edin. Hava durumuna göre kedilerin su alışkanlığı değişebilir. Bu sevimli canlılara bakarken daha dikkatli ve alışkanlıklarının farkında olun lütfen. 

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski