Kedi ve Köpek Corona Virüsüne Ne Kadar Dayanır?

kedilerde corona virüsDünyayı tehdit eden corona virüs kedi ve köpeklere bulaşabilir mi? Evet, evcil hayvanlarınıza corona virüsü bulaşabilir.

Ama korkmayın kedi ve köpekler corona virüsünü size bulaştıramazlar.

Araştırmalar, birçok hayvanın büyük, dayanıklı ve geniş bir patojen ailesi olan corona virüslere karşı savunmasız olduğunu göstermektedir. Kuşlar'a kuş corona virüsü bulaşır. Domuzlar'a domuz corona virüsü bulaşır. İnekler'e büyükbaş hayvan corona virüsü bulaşır. Atlar'a at corona virüsü bulaşır.

Köpeklere bulaşan köpek corona virüsü ishal, kusma ve bağırsak rahatsızlığına neden olan sefil bir hastalıktır. Yavrunuz kaka yediğinde dışkı yoluyla bulaşır.

Köpeklerde ayrıca solunum yoluyla bulaşan corona virüsü öksürük, hapşırma ve  fazla mukus salgılanmasına neden olabilir.

Kedilere corona virüs bulaştığında, genellikle önemli değildir. Grip benzeri semptomlar yaşayabilir veya corona virüsü bulaştığını anlamayabilirsiniz. Ancak çoğu zaman, corona virüsü bulaşmış kedilerin %5 ila 10'unda virüs mutasyona uğrar, ilerler ve neredeyse her zaman ölümle sonuçlanan Feline Bulaşıcı Peritonite hastalığına neden olur. Bu hastalık genelde yavru kedileri etkileyen ölümcül ve üzücü bir hastalıktır.

Virüslerin kökenlerini inceleyen EcoHealth Alliance başkanı Peter Daszak'a göre, bazı hayvanlardan enfeksiyon bulaşması, hücrelerimizin yüzeyindeki benzer reseptörleri paylaştığımızda mümkündür. Bir hayvan virüsü bir insan hücre reseptörüne bağlanabilirse, bizi hasta eder. Muhtemelen mevcut salgının arkasında olan şey budur; benzer virüs reseptörlerini yeni corona virüsünün bilinen taşıyıcıları olan yarasalar ile paylaşıyoruz.

Fakat kediler, köpekler ve insanlar çok farklı.

Şuana kadar insanlarda görülen corona virüsü herhangi bir evcil hayvanda görülmemiştir. Ve insanlarda görülen corona virüsünü evcil hayvanlarına bulaştıran herhangi bir vaka yok gibi görünüyor.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski